Registrering af vigtige internetdomæner

Tjekliste – Registrering af internetdomæner

Hvis du driver seriøs forretning på nettet, så er dit internetdomæne vigtigt.

Men et enkelt .DK domæne er ikke nok. Du har brug for mindst en håndfuld gode domæner og sandsynligvis mange flere.

Læs hvilke domæner, du har brug for og få gode tips til hurtig og billig domæneregistrering.

Domæner med slåfejl og stavefejl

Du bør som udgangspunkt altid registrere de domæner, som ligger tæt op ad din hjemmesides domænenavn.

Lad os tage et eksempel.

Mit primære internetdomæne er OnlineEffekt.dk, men det er svært at undgå, at nogle folk tænker det på engelsk, altså ”onlineeffect”.

Derfor har jeg også været nødt til at registrere .DK domænet www.onlineeffect.dk for at indfange de af jer, som staver mit firmanavn med ’c’ i stedet for ’k’.

På samme måde så bør du også overveje, hvordan dit firmanavn kan misforstås og staves forkert.

Eller endnu bedre, tjek i Google Analytics (fx med denne rapport) eller i Google AdWords (under ”Søgeord” -> ”Søgeordsdetaljer” -> “Søgeudtryk – Alle”) og se hvilke stavemåder, som dine besøgende bruger, når de skal finde dit firmas hjemmeside. Du skal ikke registrere alle domæner med alle tænkelige stavemåder og stavefejl, men tag og registrér eksempelvis top 3 eller top 5.

Som andre eksempler på firmaer, der bør registrere ekstra domænenavne kan jeg eksempelvis nævne Gucca.dk (som har brug for i hvert fald www.gukka.dk, www.guca.dk og www.guka.dk) og Ezzence.dk (der efter min mening har valgt et helt håbløst firmanavn og derfor har brug for både www.ezzense.dk, www.esense.dk, www.essence.dk og et par dusin andre varianter for at sikre, at kunderne finder den rigtige webshop). Spies Rejser burde nok også have registreret www.spisrejser.dk, da det stadig var ledigt.

Domæner med ÆØÅ

Hvis du driver et veletableret gammelt firma fra en tid, hvor internettet ikke endnu var på mode, så indeholder dit firmanavn måske enten Æ, Ø eller Å.

I så fald bør du som absolut minimum registrere mindst to, og måske endda tre .DK domæner.

Nemlig en variant med ’æ’/’ø’/’å’, en anden variant med ’ae’/’oe’/’aa’ og en tredje variant, hvor det danske bogstav ’ø’ skrives som ’o’ og hvor ’å’ skrives som ’a’.

Et eksempel: Den danske fodboldklub FC København bør (udover den oplagte forkortelse www.fck.dk) registrere både www.fckøbenhavn.dk, www.fckoebenhavn.dk og www.fckobenhavn.dk.

Dermed er du sikker på, at kunderne lander på dit domæne, uanset hvordan kunderne vælger at taste det specielle danske bogstav i dit firmanavn.

Hvis du starter ny virksomhed og skal vælge firmanavn, så kan du med fordel vælge et navn til din virksomhed, som  ikke indeholder danske specialtegn som Æ, Ø eller Å.

Domæner med bindestreg

Personligt så mener jeg også, at du bør undgå bindestreger i domænenavne, i hvert fald når der er tale om det primære domænenavn, som du promoverer på visitkort og andet reklamemateriale.

En bindestreg i .DK domæner (og for den sags skyld også i .COM domæner) ser i mine øjne amatøragtigt ud og samtidig så kan du være sikker på, at mange af dine kunder glemmer bindestregen og i stedet indtaster dit domænenavn, men uden bindestreg, i browserens indtastningsfelt.

Hvis du ikke har ejer domænet uden bindestreg, eller endnu værre, hvis en konkurrent har registreret det, så mister du besøg og kunder.

Med andre ord så bør du lade være med at kalde din webshop for www.billige-vielsesringe.dk. Kald den i stedet for www.billigevielsesringe.dk eller find på et helt andet og kortere navn.

Hvis din webshop eller dit firma har et firmanavn, som er sammensat af flere ord, så giver det dog rigtig god mening også at registrere det pågældende .DK domæne med bindestreg. Der vil altid være nogle (få) kunder, som forsøger sig med en bindestreg i domænet, når de vil ind på din hjemmeside.

Et eksempel: Selvom mit eget firma hedder OnlineEffekt og ligger på domænet www.onlineeffekt.dk, så har jeg også registreret www.online-effekt.dk.

Med andre ord, hvis dit firma- eller domænenavn består af to eller flere sammensatte ord, så registrér både domænevarianter med og uden bindestreger – og lad så udgaven uden bindestreg være hjem for dit website.

Registrering af .COM domæne

Selvom din primære målgruppe er danske kunder i Danmark, så vil jeg alligevel anbefale, at du altid registrerer .COM varianten af dit eksisterende .DK domæne.

Et eksempel: Hvis din webshop hedder www.billigegolfbolde.dk, så skal du også registrere www.billigegolfbolde.com.

Der vil næppe være mange kunder, som rent faktisk indtaster .COM endelsen i deres browsers adressefelt, men til gengæld så er et .COM domæne det oplagte valg for en drillelysten konkurrent eller en sur kunde, som ønsker at skrive dårlige ting om din virksomhed. Det er ofte relativt nemt at få et sådant .COM domæne til ligge højt i Googles søgeresultater. Til gengæld kan det være rigtig bøvlet for dig at få administratoren af  .COM Top Level domænet til at efterfølgende at overdrage domænet til dig. Så kom dårlig omtale i forkøbet og registrér dit .COM domænenavn allerede i dag.

Registrering af .COM domæne:
Se pris for .COM domæne hos UnoEuro | Meebox | GoDaddy

Andre vigtige udenlandske domæner

Inden du hamstrer løs af udenlandske domæner, så overvej nøje om du har planer om international ekspansion (eller måske kunne få det).

Hvis du ikke har nogen planer om, at din forretning skal ud over Danmarks grænser, så kan du nøjes med dine .DK domæner tilsat et .COM domæne eller to.

Hvis du derimod går med planer om, at dit firma skal indtage hele verden, så sørg for at registrere de vigtigste udenlandske domæner, mens de stadig er ledige og dermed billige.

Det er især vigtigt, at du har styr på dine udenlandske domæneregistreringer, inden du for alvor bliver omtalt i online medier eller andre steder, hvor kreative personer med interesse for gode internetdomæner læser med.

Oversigt over populære Top Level Domains

Der er generelt stor forskel på de priser, som forskellige domæneregistratorer tager for at registrere internationale domæner til dig.

Her får du en oversigt over de vigtigste internationale domæner:

Vores nabolande

 • .se / Sverige / 103 kroner hos UnoEuro
 • .no / Norge (kræver lokal tilstedeværelse)
 • .de / Tyskland / 18 dollars hos GoDaddy

Top 20 – Top Level Domains med flest registrerede domæner

 1. .com / 5,99-7,99 USD hos GoDaddy
 2. .net / 99 kroner hos Meebox
 3. .cn / Kina
 4. .org
 5. .de / Tyskland
 6. .jp / Japan
 7. .ru / Rusland
 8. .uk / England
 9. .kr / Korea
 10. .pl / Polen
 11. .info
 12. .it / Italien
 13. .fr / Frankrig
 14. .cz / Tjekkiet
 15. .br / Brasilien
 16. .tw / Taiwan
 17. .ua / Ukraine
 18. .au / Australien
 19. .nl / Holland
 20. .ca / Canada

Ofte kan det betale sig at shoppe rundt hos flere forskellige registratorer i både Danmark og udlandet, hvis du vil have billig registrering af internationale domæner. GoDaddy.com har eksempelvis laveste pris på .COM domæner, mens UnoEuro modsat har den laveste pris på danske domæner (i hvert fald hvis vi snakker seriøse firmaer med god kundeservice og fair forretningsbetingelser).

Er .EU domænet nødvendigt?

Da TLD’et (Top Level Domænet) .EU blev lanceret for 5-6 år siden var de fleste større internetregistratorer ude med budskabet om, at enhver seriøs virksomhed burde registrere deres eget .EU domæne.

I praksis så har .EU domæner endnu ikke vundet nogen større udbredelse og personligt så er .EU ikke med på min liste over domæneendelser, som jeg anbefaler mindre virksomheder at sikre sig.

Hvis du er en stor virksomhed uden lommesmerter og  ønsker fuld kontrol over dit brand, så registrer .EU domænet for en sikkerheds skyld.

.NET, .ORG og .BIZ domæner

Jeg har endnu ikke helt set fidusen i .NET og .ORG domænerne. Hvis de er ledige og du har penge nok, så registrér dem. Men personligt så ligger det mig fjernt at taste .ORG eller .NET som domæneendelse, når jeg skal ind på en hjemmeside.

Exact Match domæner

Et godt Exact Match Domain (Eksakt Match Domæne) kan være rigtig mange penge værd. Hvis du sælger afbudsrejser til Mallorca og  gerne vil i kontakt med potentielle kunder, så vil det være oplagt for dig at registrere Eksakt Match domænet www.AfbudsrejserMallorca.dk (som rent faktisk er ledigt i skrivende stund).

Det vil nemlig ofte være relativt nemt for dig at få et Exact Match domæne til at ligge øverst i Googles søgeresultater på det pågældende søgeord og dermed kan du nemt få opmærksomhed fra de Google-brugere, som søger efter dine produkter. (Det gælder dog ikke, hvis der er tale om et meget populært og konkurrencepræget søgeord).

Alt hvad du behøver er et billigt webhotel inklusiv .DK domæne (til fx. 1,15 EURO om måneden hos UnoEuro.com eller 9 kroner om måneden hos One.com, en gratis WordPress installation ovenpå, et WordPress tema og så et par hurtige tekster, som indeholder det eller de søgeord, som du gerne vil ligge øverst på.

Det bliver sandsynligvis aldrig dine EMD’er (Exact Match Domains), som kommer til at drive hovedparten af din omsætning, men et par gode domæner, hvor populære søgeord indgår, kan give værdifuld ekstra trafik til og et lille skub opad i søgeresultaterne for dit primære domæne.

Brug eventuelt Google AdWords søgeordsværktøjet til at tjekke det månedlige antal søgninger på forskellige ledige eksakt match domæner.

Eksempler på ledige Exact Match Domæner med tilpas mange månedlige søgninger:

 • CyklerTilbud.dk (1.300 søgninger/måned)
 • MountainbikeTilbud.dk (1.000 søgninger/måned)
 • BilauktionVejle.dk (1.000 søgninger/måned)
 • Gamacher.dk (1.000 søgninger/måned)
 • AfbudsrejserMallorca.dk (880 søgninger/måned)
 • VurderingAfBil.dk (880 søgninger/måned)
 • TrehjuletCykel.dk (880 søgninger/måned)
 • TyndMave.dk (880 søgninger/måned)
 • LangKjole.dk (880 søgninger/måned)
 • BeregnBilforsikring (720 søgninger/måned)
 • VintageKjoler.dk (720 søgninger/måned)
 • FeriecenterDanmark (720 søgninger/måned)
 • RacercyklerTilbud.dk (720 søgninger/måned)
 • SukkersygeSymptomer.dk (720 søgninger/måned)
 • BilligeRacercykler.dk (590 søgninger/måned)
 • SolbrillerMedStyrke.dk (590 søgninger/måned)
 • MiniferieNordtyskland.dk (590 søgninger/måned)
 • KorteStøvler.dk (590 søgninger/måned)
 • Nylonstroemper.dk (480 søgninger/måned)
 • MiniferieTyskland.dk (480 søgninger/måned)
 • SkrotningAfBil.dk (480 søgninger/måned)
 • PrivatleasingBil.dk (480 søgninger/måned)
 • ThriathlonCykel.dk (480 søgninger/måned)
 • ElCykelTilbud.dk (480 søgninger/måned)
 • AnsvarsforsikringBil.dk (390 søgninger/måned)
 • BilligsteBil.dk (390 søgninger/måned)
 • BrillerUdenStyrke.dk (390 søgninger/måned)
 • UdvendigIsolering.dk (390 søgninger/måned)
 • Nissekostume.dk (390 søgninger/måned)
 • BilligeForlovelsesringe.dk (390 søgninger/måned)
 • Lånudendokumentation.dk (320 søgninger/måned)
 • BilligeVielsesringe.dk (320 søgninger/måned)
 • BilforsikringBeregner.dk (320 søgninger/måned)
 • DykkerBriller.dk (260 søgninger/måned)
 • Børnebriller.dk (210 søgninger/måned)

Hvis du registrerer Exact Match internetdomæner, så vær dog opmærksom på, at det ikke er tilladt at registrere domænenavne, hvor andres varemærker indgår. Så hold dig til generelle søgeord og søgefraser i stil med dem, som jeg har foreslået ovenfor.

Hvis du forhandler et mærke, som er relativt nyt på det danske marked og endnu ikke har en dansksproget hjemmeside, så tjek med den officielle indehaver af varemærkerettighederne, om du (evt. blot midlertidigt) kan få lov til at oprette en foreløbig dansk hjemmeside for det pågældende mærke.

Mindre udenlandske producenter har ikke nødvendigvis selv ressourcer til at oprette en dansksproget hjemmeside fra dag 1 og hvis du er heldig, så kan sikre dig selv ekstra kunder ved at være helt fremme i skoene og få snor i det danske brandsite. På et tidspunkt må du sikkert afgive kontrollen igen, men ofte når det at blive en god forretning alligevel.

Hvis konkurrenten har stjålet ”dit” domæne

Hvis din konkurrent eller en domænehaj har læst dette indlæg før dig og hapset domænenavne, som ligger tæt op ad dit firmanavn eller dine varemærker, så bør du reagere.

Hvis der er tale om et .DK domæne, så vil jeg anbefale dig at rette en venlig skriftlig henvendelse til den nuværende registrant af ”dit” domæne og gøre opmærksomhed på, at du gerne vil have domænet retur og helst uden, at I begge skal bruge tid og penge på en tur i domæneklagenævnet.

Hvis konkurrenten derimod  har registreret ”dit” .COM domæne, så bliver det straks mere langhåret, især fordi det kan være svært at afsløre registranten, hvis .COM domænet er registreret med Privacy Protection. I modsætning til .DK domæner, så kan et .COM domæne registreres under anonymt dæknavn.

Hvis du er usikker på, hvordan en sådan henvendelse til en konkurrent eller domænehaj bør udfærdiges, så kan du med fordel tage fat i en advokat med ekspertise indenfor domæneklagesager og varemærkebeskyttelse, eksempelvis Kristian Holte fra Qontra.dk.

Hvis du selv er en krigerisk cowboy, så kan du eventuelt registrere et par domæner, som ligger tæt op ad din frække konkurrents eget firmanavn og så forsøge at forhandle en gidsel-udveksling igennem. Hvis du vælger at følge dette råd, så er det dog 100% på eget ansvar. Jeg har set det virke i praksis, men jeg har også set tilfælde, hvor den slags gidseltagning har kompliceret tingene en del. Så hvis du ønsker et vigtigt domæne retur fra konkurrenten eller domænehajen, så er professionel advokathjælp den sikreste løsning.

Værktøj til administration af domænera

For at sikre dig et godt overblik over dine snart mange internetdomæner og undgå at miste dem igen på grund af eksempelvis manglende betaling, så er det en god idé at lave en simpel domæneoversigt i fx Excel eller et Google Docs ark, hvor du som minimum registrerer:

 • Domænenavn
 • Registrator
 • Dit handle (fx. AB-1234) + Password
 • Udløbsdato
 • (samt informationer omkring eventuelt webhotel, fx. databasenavn/password, ftp host/password, mailserver, etc)

Hvis du udelukkende har danske domæner, så kan du samle alle dine .DK domæner på det samme DK-Hostmaster handle (Du kan flytte DK domæner online via https://www.dk-hostmaster.dk/selvbetjening/).

Til administration af .COM domæner (og andre internationale domæner) så bruger jeg mit Excel ark i kombination med GoDaddys værktøj til administration af domæner.

(GoDaddy har generelt gode priser på registrering af og fornyelse af både .COM og andre internationale domæner. Til gengæld så sælger de slet ikke .DK domæner. NB: Nye danske kunder kan spare 20% på .COM domæner (og evt. hosting) med koden WOWDKOFFER ved bestilling på http://www.godaddy.com/).

Har du styr på dine domæner?

Jeg håber, at mine ord kunne bruges og at du benytter lejligheden til at tjekke, at du har registreret de domæner, som du har brug for. Hvis du har kommentarer, så skriv løs nedenfor.

PS. Hvis du køber et .DK domæne + webhotel hos UnoEuro, så brug denne UnoEuro rabatkode KG2XER og få 3 måneders gratis hosting oveni.

Laveste pris for registrering af .DK domæner


WebudbyderPris .DK domæneDomæne+webhotel
SurfTown 046,00 (se detaljer)046,00 (se detaljer)
UnoEuro 059,00 (se detaljer)257,00 (se detaljer)
Web10120,00 (se detaljer)234,00 (se detaljer)
TeamInternet124,00 (se detaljer)108,00 (se detaljer)
WebDomain164,00 (se detaljer)252,00 (se detaljer)
Cliche194,00 (se detaljer)267,00 (se detaljer)
One.comKun med hosting322,50 (se detaljer)
CHostingKun med hosting180,00 (se detaljer)
Meebox045,00 (se detaljer)214,00 (se detaljer)

Priser opdateret: 02.04.2013

Vil du tjene flere penge?

Få min gratis nyheds-mail med guldkorn om e-handel og online markedsføring.

Comments are closed.