Hvis du skal have en ny hjemmeside og har kastet din kærlighed på WordPress, så læs hvilke overvejelser du bør gøre dig, før du vælger dit WordPress theme (designskabelon).

Mine anbefalinger nederst i indlægget kan sikre dine besøgende en god oplevelse og dig selv de bedste muligheder for at tjene penge på lang sigt.

Genveje til Top 3: ThemeForest | StudioPress | WooThemes

Hvad er WordPress?

Hvis du beskæftiger dig med hjemmesider eller online markedsføring, så kender du måske allerede til CMS-løsningen WordPress.

WordPress er et brugervenligt Content Management System baseret på Open Source kode – eller skrevet med andre ord – et gratis hjemmesideprogram, som også kan bruges af folk uden en lang it-uddannelse.

Jeg driver selv cirka 15 hjemmesider, hvoraf langt de fleste har WordPress som fundament.

Nogle af siderne er seriøse som denne, andre sider bruges til diverse søgemaskineeksperimenter og de sidste har udelukkende til formål at skabe opmærksomhed omkring mine eller mine kunders produkter og serviceydelser.

Fælles for alle mine WordPress hjemmesider er dog, at webdesign og funktionalitet i høj grad bestemmes af det WordPress tema, som jeg har valgt til den pågældende hjemmeside.

I stedet for at hyre en webdesigner til at opfinde den dybe tallerken og kode din hjemmeside fra bunden af, så kan du for et beløb på eksempelvis 50 dollars købe dig til et premium WordPress theme, som er en designskabelon, der lægges ovenpå den gratis WordPress basisfunktionalitet og giver dit website et “look and feel”, der matcher dine produkter og det budskab, som du gerne vil sende af sted til dine kunder.

Den lave pris for WordPress temaet gør dog, at mange hjemmesideejere springer det nødvendige forarbejde over.

Her er en række overvejelser, som du bør gøre dig, før du går på jagt efter et godt WordPress theme.

Valg af WordPress Theme

Hvad har du egentlig brug for?

Der findes titusinder af gratis WordPress themes og mange tusinde premium themes til WordPress, og det nemt at blive ledt i fristelse af de mange visuelt flotte WordPress skabeloner, der for småpenge kan blive dine.

Men gør dig selv en tjeneste.

Start altid jagten på dit nye WordPress tema med at lave en liste over dine “must-have” krav og dine “nice-to-have” ønsker.

Min liste så sådan her ud, da jeg valgte det tema, som i dag bruges på dette WordPress website:

Ufravigelige krav (“must-haves”):

  • Temaet skal have et professionelt business look (jeg sælger jo hverken patchwork-tæpper eller hundehvalpe)
  • Temaet skal være gearet til visning af både traditionelle statiske websider (fx. min kontaktside) og friske blogindlæg (som det indlæg du læser lige nu)
  • Temaet skal være responsivt (læs hvorfor længere nede)
  • Kodekvaliteten skal være høj (læs hvorfor længere nede)
  • Der skal være god dokumentation og support (læs hvorfor længere nede)
  • Overskrifter og brødtekster skal være letlæselige og fonttype/-størrelse/-farve skal nemt kunne tilpasses (det er muligt, at du og jeg kan læse små tegn i fancy farver, men det kan mange af vores læsere og kunder sandsynligvis ikke)

Ønsker (“nice-to-haves”):

  • Det skal være nemt at opgradere temaet, når nye versioner frigives (så jeg ikke risikerer, at det hele brager sammen om ørerne på mig)
  • Temaet skal være versioneret til dansk (så jeg slipper for selv at oversætte standardtekster og fejlbeskeder)
  • Det skal ikke koste en bondegård (i praksis er det næsten umuligt at finde WordPress temaer til over 100 dollars, så alle temaer opfyldte dette ønske)

Mine “must-haves” krav skulle som udgangspunkt alle opfyldes.

Hvis WordPress temaet samtidig kunne opfylde mine “nice-to-have” ønsker, så ville være fint.

Præcis hvilke punkter, der skal med på din tjekliste inden valg af WordPress theme, kan du bedst selv afgøre.

Men nedenstående 3 punkter fra min liste bør efter min mening også altid stå på din liste over ufravigelige krav til din nye WordPress skabelon.

  • Temaet skal være responsivt
  • Kodekvaliteten skal være høj
  • Der skal være god dokumentation og support

Et responsivt WordPress theme er et absolut must

Hvis du mener din hjemmeside seriøst og også forventer at være her i morgen, så bør du vælge et WP tema, der både ser godt ud på en stor computerskærm og på en håndholdt enhed.

Langt de fleste WordPress skabeloner er optimeret til visning på en stor skærm – men det er langt fra alle WP themes, som også præsenterer din hjemmesides indhold tilfredsstillende, når du eller dine kunder tilgår hjemmesiden via en tablet/iPad eller en smartphone/iPhone.

Især visning af WordPress hjemmesider på en lille smartphone-skærm er en udfordring for selv dygtige webdesignere/programmører.

Hvis ikke WordPress temaet er responsivt (kig efter ord som  “responsive wordpress theme“, “responsive design for wordpress” eller tilsvarende), så hop med det samme videre til næste theme på din liste.

Responsivt webdesign er et 100% ufravigeligt krav, når jeg fremover skal vælge WordPress temaer.

Det bør det også være hos dig – med mindre du tror, at tablets og smartphones blot er en modedille, som snart går over.

Ved at vælge WordPress themes, der automatisk skalerer indholdet til skærmstørrelsen (“skalerer” = “tilpasser”), så er du samtidig godt på vej til at opfylde mit næste ufravigelige krav om “Høj kodekvalitet”. En programmør, der ikke kan sit håndværk, vil nemlig have svært ved at kode dynamiske WordPress temaer.

Kodekvaliteten skal være høj

Når du som hjemmesideejer skal vælge dit nye flotte WordPress theme, så bør du også forsøge at åbne klappen til motorrummet og kigge lidt på selve maskineriet.

Som teknisk analfabet kan det være svært at gennemskue, hvorvidt koden bagved den flotte facade er opbygget fornuftigt og om den er nem at vedligeholde og tilrette fremover.

Få evt. en programmør eller en WordPress specialist til at kigge på koden.

Typisk kan du først få adgang til de enkelte kodefiler, når du har købt temaet, men hvis en gennemgang afslører, at WP temaet er kodet på en tosset måde, så har du i det mindste muligheden for at skrotte det, inden du har brugt tid eller penge på at tilpasse det til dine egne behov.

God dokumentation og support

Enhver webdesigner eller programmør, som har læst grundbogen i html eller PHP kan flikke et WordPress tema sammen.

Et WordPress tema kan dog hurtigt give dig mange grå hår, hvis du ikke ved, hvordan det er skruet sammen og hvorfor det opfører sig som det gør.

Derfor skal du sikre dig, at dit nye WordPress tema både er udstyret med dokumentation i selve koden (i form af små bemærkninger fra programmør til programmør om, hvad de enkelte kodeafsnit gør) og i form af en brugervejledning eller tutorial til dig, så du læse dig frem til, hvordan WordPress temaets basale design tilpasses og hvordan de forskellige funktioner bruges.

Du skal samtidig sikre dig, at WordPress udvikleren har en velfungerede supportfunktion, hvor du kan få hjælp til de udfordringer, som du sandsynligvis støder på, når du begynder at arbejde med dit nye WP tema.

Dette krav betyder i praksis, at du bør være yderst påpasselig med at købe dit WordPress tema hos enkeltpersoner, der selv står for både udvikling og support.

Ved at vælge en lidt større leverandør med flere ansatte, så er du ikke helt så sårbar, hvis ulykken sker og din kontaktperson bliver kørt over af en damptromle.

I så fald er der forhåbentlig andre, som kan tage over.

Netop denne afhængighed af andre mennesker gør i øvrigt, at jeg er nødt til at bringe følgende advarsel:

Advarsel – Pas på “free wordpress themes”

Lad være med at gøre lægge din forretnings fremtid i hænderne på fremmede mennesker, der ikke har et økonomisk incitament til at hjælpe dig.

Selv hvis du har valgt at satse og købt dit tema hos en enkeltmandsvirksomhed, så har denne enkeltmandsvirksomhed en interesse i at forsøge at hjælpe dig så godt som muligt – for at gøre dig glad, så du anbefaler andre at købe samme sted.

Hvis du derimod har valgt et gratis WordPress theme, så lever du livet farligt.

Den person, som har designet det pågældende WP tema har sandsynligvis andre og langt vigtigere projekter i kalenderen.

Så hvis din gratis WordPress skabelon pludselig brager sammen om ørerne på dig, så er du overladt til dig selv (eller din programmør).

Et Premium WordPress theme er ikke en forsikring mod problemer, men sandsynligheden for problemer er mindre, når din leverandør har et økonomisk incitament til, at du forbliver en glad kunde.

Ærlige anbefalinger af gode WP themes

Når du læser anbefalinger af WordPress themes på nettet, så vær opmærksom på, at mange bliver betalt for at anbefale specifikke temaer.

Det er med andre ord svært at finde objektive vurderinger af fordele og ulemper ved de forskellige WP skabeloner.

Hvis du vil undgå at falde i de værste fælder, så får du her mine vurderinger af en række udviklere af WP themes, som jeg selv har erfaring med:

Rigtig gode erfaringer med WooThemes.com

Denne hjemmeside er baseret på temaet WhiteLight fra WooThemes.com.

WhiteLight temaet er responsivt (dvs. det ser også pænt ud på små skærme), kildekoden er nem at finde rundt i (både for min programmør og jeg selv) og det er kodet, så siderne vises relativt hurtigt (hvilket er vigtigt for brugeroplevelsen).

Samtidig har WooThemes en effektiv support-funktion, som hurtigt og kompetent besvarer de spørgsmål, som helt sikkert dukker op undervejs.

Hvis du skal købe hos WooThemes, så husk først at google “WooThemes discount code” eller andre engelske varianter over ordene “woothemes” + “rabatkode”, da WooThemes jævnligt kører diverse kampagner, hvor du kan spare en god slat penge.

Der er endnu kun få responsive WordPress themes at finde hos WooThemes.com, men der er flere på vej.

Gode erfaringer med TrueThemes.com

Jeg har for 2 måneder siden købt mit første theme hos TrueThemes (via ThemeForest.com).

Udover at temaet (Sterling) matcher mit behov perfekt, så har jeg også et positivt indtryk af kildekodens kvalitet.

Designet tilpasser sig dynamisk til alle skærmstørrelser og temaet har en række praktiske features, bl.a. shortcodes til indsættelse af formularer, billeder og Google maps.

Supporten fra TrueThemes har indtil videre været helt i top, på alle tider af døgnet og alle ugens dage.

Gode erfaringer med ElegantThemes.com

Jeg har tidligere været en stor fan af Elegantthemes, som har mange og billige WordPress skabeloner på hylderne.

For 39 dollars kan du få adgang til alle deres WP temaer.

Deres designstil matcher dog ikke rigtig mit behov, så det er efterhånden noget tid siden, at jeg sidst har arbejdet med et WordPress theme fra ElegantThemes.com.

Deres priser er så billige, at de kun sjældent (aldrig?) kører med rabatkoder og lignende.

Det er for øvrigt et enmandsforetagende, så lad være med at lægge for stort et ansvar i hænderne på dette selskab.

Gode erfaringer med NattyWP.com

Jeg har en række hjemmesider, er bygget op omkring themes fra NattyWP.com.

Deres designs er ikke banebrydende, men hvis du er på jagt efter et traditionelt WordPress design til et forretningsrelateret site, så lever du formodentlig fint uden alt for meget ekstra spræl.

Supporten er fin – og koden er relativt nem at finde rundt i.

Dårlige erfaringer med Templatic.com

På overfladen ser Templatics løsninger rigtig gode ud.

Mange af deres templates er spækket med flotte og smarte funktioner.

Men under overfladen så halter det en del.

Deres skræddersyede administrationsværktøjer er komplekse og ville næppe bestå en brugervenlighedstest, og deres kildekode er (set med mine amatørøjne) ikke særligt solidt skruet sammen.

Jeg har brugt deres temaer på to forskellige sites og er begge steder rendt ind i fejl, som skyldes dårligt håndværk fra deres programmør.

Deres support har dog været flinke og hurtige til at fikse problemerne – men kun i form af et individuelt quick-fix og desværre ikke som en permanent løsning til glæde for deres mange øvrige kunder.

Temaet gør det ikke alene

Valget af WP tema er vigtigt, men der er også en række andre discipliner, som du skal mestre, hvis dit WordPress site skal blive en succes.

Hvis du har brug for inspiration til dit arbejde arbejde med opbygning af WordPress sites, så kan jeg anbefale dette Podcast om opsætning af WordPress.

Hvis du ønsker at købe hjælpe til arbejdet, så kan du evt. tage fat i folk som Brian fra WPDK.dk, Lars fra Conseo.dk eller Thomas fra Webcoders.dk.

Disse folk eller deres blogindlæg plejer at være gode til at redde mig, når jeg kommer ud på dybt vand.

15 anbefalinger af WordPress themes

Og til slut får du lige 15 links til flotte og fleksible wordpress themes, som jeg er faldet over, men ikke endnu har fundet en undskyldning for at købe.

Zig-Zag responsive WordPress theme af Brankic1979

Publisher Magazine WordPress theme fra Theme-Junkie.com

Swagger responsive WP theme af ThemeBlvd

Eleven 40 af Studiopress

Qreator af Cmsmasters

Website af Kubasto

Big City af KNKY

Canvas af WooThemes

Big Bang af Brankic1979

Backstreet af Ridwanreedwan

Nexus af AdaptiveThemes

Bangkok Press af GoodLayers

Gonzo af OllieMcCarthy

Good Space af Goodlayers

Magnovus af PureThemes

Nemesis af Peerapong